Collectiewebsite Gemeente Lisse

Help

FAQ
• Wat is Beeldbank Lisse?
• Voor wie is Beeldbank Lisse bedoeld?
• Wie kunnen er gebruik maken van Beeldbank Lisse?

• Groeit de collectie op de Beeldbank?
• Welke kosten zijn aan de Beeldbank verbonden?

• Hoe bestel ik een foto uit Beeldbank Lisse?

• Mag ik een foto zomaar gebruiken voor publicatie?

• Waarom zie ik een watermerk op de foto’s?
• Kan ik ook zoeken binnen de collectie van een deelnemer?
• Ik krijg wel heel veel afbeeldingen op mijn zoekvraag. Hoe kan ik de zoekopdracht verfijnen.
• Ik krijg veel minder foto's dan ik verwacht had. Hoe kan dat?
• Mag ik op mijn website een link maken naar de Beeldbank?
• Hoe kom ik in contact met een van de deelnemers aan de Beeldbank?
• Kan ik zelf een foto plaatsen op de Beeldbank?
• Kan ik commentaar / aanvullingen leveren op een foto uit Beeldbank Lisse?
• Wat gebeurt er met mijn commentaar / aanvulling op een foto uit Beeldbank 
Lisse?
• Ik zie geen afbeelding van mijn gevraagde foto. Hoe kan dit?
• Wat zijn de minimum systeemeisen waaraan mijn computer/laptop moet voldoen, zodat ik de

   beeldbank optimaal kan bekijken?
• Staat uw vraag er niet bij?

 

Wat is Beeldbank Lisse?

Beeldbank Lisse is een Beeldbank met historisch beeldmateriaal, vooral foto's, van Lisse en is een initiatief van de gemeente Lisse. Op de Beeldbank zijn niet alleen de foto’s van de gemeente Lisse te vinden maar ook die van de Vereniging Oud Lisse. Daarnaast hebben wij ook een klein gedeelte van de collectie van dorpsfotograaf Mieloo op de Beeldbank staan. Naast beeldmateriaal is er ook een genealogisch gedeelte aanwezig. Hierin zitten de geboorte-, overlijdens- en huwelijksaktes.

 

Voor wie is Beeldbank Lisse bedoeld?

De Beeldbank biedt iedereen met een internetaansluiting toegang tot historische foto's van/over Lisse en genealogische gegevens.

 

Wie kunnen er gebruik maken van Beeldbank Lisse?

De Beeldbank Lisse is voor iedereen toegankelijk. Door de uitgebreide beschrijvingen bij de foto’s is het voor iedereen duidelijk waar de foto’s gemaakt zijn en maakt het dus niet uit of je jong of oud bent, of uit Lisse komt of niet.

 

Groeit de collectie op de Beeldbank Lisse?

Ja. De fotocollecties worden momenteel nog aangevuld, zodat er in de loop van de tijd steeds meer foto’s op de Beeldbank zullen verschijnen. Ook zullen er ieder jaar weer geboorte-, overlijdens- en huwelijksaktes worden toegevoegd.

 

Welke kosten zijn aan de Beeldbank Lisse verbonden?

De toegang tot en het gebruik van de Beeldbank is gratis. Het downloaden of afdrukken van foto's is in de meeste gevallen ook gratis. Voor sommige foto's, bijvoorbeeld de foto's uit de collectie Mieloo, worden wel kosten in rekening gebracht en deze moet u bestellen.

 

Hoe bestel ik een foto uit Beeldbank Lisse?

Onder het kopje 'deelnemers' op de Beeldbank vindt u informatie over de deelnemers van de Beeldbank en treft u de daarbij behorende contactinformatie aan. U kunt rechtstreeks contact opnemen met de betreffende deelnemer om de foto te bestellen. U ontvangt dan verdere informatie over uw bestelling.

 

Mag ik een foto zomaar gebruiken voor publicatie?

 

In de meeste gevallen kunt u de foto’s zonder toestemming gebruiken. In een aantal gevallen staat in de beschrijving bij een foto aangegeven dat, wanneer een foto wordt gebruikt bij een publicatie, er naamsvermelding moet plaatsvinden. In alle gevallen geldt dat u bij commercieel gebruik vooraf toestemming moet vragen aan de vervaardiger van de foto! Voor alle andere foto’s geldt altijd als bronvermelding Beeldbank Lisse!

 

Waarom zie ik een watermerk op de foto’s?

Het watermerk is toegevoegd vanwege de rechtenbescherming van het beeldmateriaal. Er zijn foto’s die wij wel tonen maar waarvan de vervaardiger ons onbekend is. Andere foto’s, zoals de foto’s uit de collectie van Foto Mieloo, worden beschermd omdat deze foto’s niet van de gemeente zijn en de vervaardiger van deze foto’s de foto’s tegen vergoeding aanbiedt. Het zonder watermerk plaatsen van foto’s kan er dan voor zorgen dat iedereen de foto’s gaat gebruiken.

 

Hoe krijg ik toegang tot de Beeldbank Lisse?

Via de homepage van de Beeldbank Lisse heeft u direct toegang tot de Beeldbank. U kunt ook via de website van de gemeente Lisse de Beeldbank benaderen.

 

Kan ik ook zoeken binnen de collectie van een deelnemer?

Ja, dat kan. Onder het kopje ‘Deelnemers’ staat een lijst van alle deelnemers aan de beeldbank. Klik op de naam van de deelnemer. U komt op de homepage van de deelnemer. Onderaan de pagina ziet u een link Bekijk alle beelden >. Klik op deze link en u ziet alle beelden. Links in de kolom Zoekfilters ziet u staan: Filter op: Deelnemer. Als u nu een zoekactie uitvoert, zoekt u alleen in de collectie van deze deelnemer.

 

Ik krijg wel heel veel afbeeldingen op mijn zoekvraag. Hoe kan ik de opbrengst beperken?

Links staat een kolom Zoekfilters. U kunt uw zoekopdracht verfijnen door te filteren op een datum (periode), plaats, vervaardiger, deelnemer enz.

 

Ik krijg veel minder foto's dan ik verwacht had. Hoe kan dat?

U hebt misschien (te) veel zoekwoorden ingevoerd. Er kan sprake zijn van spellingsvariaties. Misschien staan er in de linkerkolom nog filters aan die u weg kunt klikken. En het is natuurlijk ook mogelijk dat er weinig of geen beeldmateriaal voor handen is.

 

Mag ik op mijn website een link maken naar de Beeldbank?

Ja, dat mag. Graag zelfs! U kunt op uw website een link maken naar www.beeldbankLisse.nl of naar een onderdeel van de Beeldbank.

 

Hoe kom ik in contact met een van de deelnemers aan de Beeldbank?

Onder het tabblad Deelnemers staat een lijst van alle deelnemers aan de Beeldbank. Klik op de naam van de deelnemer met wie u contact wilt opnemen. U komt dan op de eigen pagina van deze deelnemer, waarop ook de contactgegevens staan.

 

Kan ik zelf een foto plaatsen op de Beeldbank?

Nee, dat kan niet. Op de Beeldbank staan alleen foto's die behoren tot de collectie van de deelnemers. Deze houden zich altijd aanbevolen voor nieuwe foto's.

 

Kan ik commentaar / aanvullingen leveren op een foto uit Beeldbank Lisse?

Ja graag zelfs. Als u informatie heeft dan horen wij dit graag.

 

Wat gebeurt er met mijn commentaar / aanvulling op een foto uit Beeldbank Lisse?

Uw commentaar / aanvulling op een foto komt terecht bij de beheerder van de Beeldbank. De beheerder stuurt uw informatie door als het gaat om een foto uit de collectie van een van de deelnemers of in het geval van de eigen collectie kijkt hij zelf naar uw commentaar of aanvulling.

 

Ik zie geen afbeelding van mijn gevraagde foto. Hoe kan dit?

Voor het bekijken van de foto's dient u te beschikken over de Flash player. Indien u niet in het bezit bent van deze applicatie, dan kunt u deze hier gratis downloaden.

 

Wat zijn de minimum systeemeisen waaraan mijn pc moet voldoen, zodat ik de Beeldbank optimaal kan bekijken?

Om de website optimaal te kunnen bekijken gelden de volgende minimale systeemeisen:
• 1 GHz processor
• 256 MB werkgeheugen
• 512 kbps internet verbinding
• Recente versie van een gangbare browser (bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox)
• Flash player versie 8

 

Staat uw vraag er niet bij?

Stel dan hier uw vraag.

 

 


×